АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
|
РУС

РАЗЪЯСНЕНИЯ

Щодо переведення житлових приміщень у нежитлові

АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 № 572 "Про механізм впровадження Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" зараз є чинною із змінами, внесеними згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.1994 № 316, від 31.07.1995 № 588 та від 24.01.2006 № 45.
Правилами користування приміщеннями житлових будинків, затвердженими цією постановою Кабінету Міністрів України, встановлено права та обов\'язки власників та наймачів (орендарів) приміщень житлових будинків. Зокрема, вони мають право на:
- переобладнання і перепланування житлових і підсобних приміщень, балконів і лоджій за відповідними проектами без обмеження інтересів інших громадян, які проживають у будинку, з дозволу власника будинку (квартири) та органу місцевого самоврядування, виданого в установленому порядку.
Одночасно встановлено, що вони (власники, наймачі, орендарі) несуть відповідальність згідно із законодавством і повинні:
- дотримуватися вимог нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг, використовувати приміщення житлового будинку за призначенням, забезпечувати збереження житлових і підсобних приміщень та технічного обладнання.
Спори, що виникають під час користування приміщеннями житлових будинків, розв\'язуються шляхом проведення переговорів між учасниками спору або у судовому порядку.
Згідно з чинним Житловим кодексом Української РСР житлові будинки і житлові приміщення призначаються для постійного проживання громадян.
Крім того, враховуючи вимоги законів України "Про приватизацію державного житлового фонду" та "Про власність", а також Цивільного кодексу України щодо володіння, користування і розпорядження майном, яке знаходиться у спільній частковій власності, за згодою всіх учасників володіння цим майном, у випадку, коли в житловому будинку є приватизовані квартири, при переобладнанні приміщень такого будинку під офіси, торговельні організації тощо з використанням місць загального користування будинку необхідна згода власників приватизованих квартир.
Використання житлових приміщень з іншою метою проводиться в разі визнання їх непридатними для проживання з подальшим переведенням у нежитлові, що регламентується Житловим кодексом УРСР та постановою Ради міністрів УРСР від 26.04.1984 р. № 189 "Про порядок обстеження стану житлових будинків з метою встановлення їх відповідності санітарним і технічним вимогам та визнання житлових будинків і житлових приміщень непридатними для проживання".
Водночас, відповідно до вимог державних будівельних норм ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення" приміщення магазинів роздрібної торгівлі допускається розміщувати виключно на першому, другому і цокольному поверхах житлових будинків, а приміщення громадського призначення , крім приміщень громадського призначення гуртожитків і житлових будинків для осіб похилого віку та сімей з інвалідами, повинні мати входи та евакуаційні виходи, ізольовані від житлової частини будинку.
Таким чином, виконання робіт з перебудови та перепланування житлових приміщень у багатоквартирних будинках із подальшим використанням їх як нежитлових приміщень повинно здійснюватися за згодою співвласників будинку та без обмеження їх інтересів та житлових прав.
Порядок та умови надання дозволу на виконання будівельних робіт з реконструкції встановлено Положенням про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженим наказом Держбуду України від 05.12.2000 № 273 та зареєстрованим у Мін\'юсті України 25.12.2000 за № 945/5166. Положення обов\'язкове для застосування усіма суб\'єктами будівництва незалежно від форм власності, відомчої належності та джерел фінансування.
Цим Положенням встановлено, що дозвіл на виконання будівельних робіт надається інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю, які одночасно ведуть реєстр наданих дозволів. Виконання будівельних робіт без вищезазначеного дозволу забороняється. Дозвіл на виконання робіт із переобладнання та перепланування жилих приміщень повинен надаватися за рішенням виконавчих органів міських (районних) рад та за погодженням органів містобудування та архітектури, санітарних і протипожежних служб. Проектна документація на переобладнання і перепланування квартир обов\'язково повинна погоджуватися з місцевими органами державного нагляду.
Також відповідно до вимог Кодексу про адміністративні правопорушення:
- виконання будівельних або реставраційних робіт без дозволу чи затвердженого проекту або з відхиленням від нього тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб - від п\'яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 96);
- порушення правил користування жилими приміщеннями, санітарного утримання місць загального користування, сходових кліток, ліфтів, під\'їздів, придомових територій, порушення правил експлуатації жилих будинків, жилих приміщень та інженерного обладнання, безгосподарне їх утримання, а також самовільне їх утримання, а також самовільне переобладнання та перепланування жилих будинків, жилих приміщень, їх обладнання та об\'єктів благоустрою - тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст.150).
Набуте громадянами право на квартири державного житлового фонду та належні до них допоміжні приміщення є непорушним (ст. 41 Конституції України), забезпечується державою і захищається судом (ст. 55 Конституції України).


Інформаційний бюлетень № 4-2006