АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО
|
РУС

РАЗЪЯСНЕНИЯ

Класифікація будівель і споруд

АРХИТЕКТУРНО-КОНСТРУКТОРСКОЕ БЮРО

До Міністерства надходить багато звернень від юридичних та фізичних осіб з проханням надати інформацію щодо нормативно-правових актів, якими визначено класифікацію будівель і споруд, а також стосовно тлумачення термінів "багатоквартирний будинок", "багатоповерховий будинок" та "котедж".
Згідно з Номенклатурою продукції будівництва (НПБ), розробленою у розвиток Державного класифікатора будівель та споруд (ДК БС) та затвердженою наказом Держкомстату України від 30.08.02 № 321, будівельна продукція поділена на два розділи: будівлі та інженерні споруди.
Будівлі за своїм функціональним призначенням поділяються на підрозділи: житлові будівлі (будинки житлові, гуртожитки тощо) та нежитлові будівлі (готелі, ресторани, будівлі офісні, торговельні тощо).
Згідно із зазначеною класифікацією будівлі, об\'єднані у підрозділ "Будівлі житлові", поділяються на класи, підкласи, категорії, підкатегорії та типи, в т.ч. за рівнем комфорту житла. Наприклад, група "будинки одноквартирні" за класом поділено на будинки одноквартирні масової забудови, котеджі та будинки одноквартирні підвищеної комфортності, будинки садибного типу, будинки дачні та садові, які також мають відповідні підкласи та категорії.
Згідно зі Зміною № 1 ДБН В.2.2-15-2005 "Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення", яка набуває чинності з 1 квітня 2009 року:
Багатоквартирний житловий будинок - житловий будинок, до складу якого входить більше ніж одна квартира. Може бути зблокованого, секційного, коридорного, галерейного і терасного типів.
Котедж - одноквартирний 1-3-поверховий житловий будинок, міський, позаміський або сільський з невеликою ділянкою землі, розрахований на одну сім\'ю.
Згідно з ДБН В.1.1-7-2002 "Пожежна безпека об\'єктів будівництва" за умовною висотою будинки класифікують як малоповерхові, багатоповерхові, підвищеної поверховості та висотні. До багатоповерхових відносяться будинки заввишки 9 м < Н ? 26.5 м (зазвичай до дев\'яти поверхів включно).

Начальник Управління архітектурно-
конструктивних та інженерних
систем будинків та споруд
О. Авдієнко


___________

Інформаційний бюлетень № 4-2009